Sunday, April 24, 2011

ROTI @ BUN

NIE GAMBO BUN YANG BELUM DIBAKAR,
YANG DAH DIBAKAR X SEMPAT NAK AMIK....
Sejak 1 April ari tu aku rajin sangat memasak.... entah kenapa mood memasak kembali lagi..... mungkin cik abang balik kot.... dalam hati ada taman.... tapi baru abis berpantang, masih dalam tempoh berjaga-2....

Alhamdulillah, cik abang ku telah berjaya menamatkan kursus jangka pendaknya di Akedemi Binaan Malaysia atau singkatannya CIDB.... 3 bulan, perit juga la kami sekeluarga.... ye la, cik abang x bergaji, aku pulak tengah sarat mengandung anak ke-2 kami.... hanya bergantung pada alaun dan kerja sampingan bersama mertuaku itu....

okey, x nak cerite pasal semua tu.... ari nie aku nak share resepi bun yang aku ambil dari blog chef Hanieliza... Terima kasih untuk resepi ini.... menjadi dan berpuas ati dengan rasanya.... selamat mencuba kepada yang berminat.....



RESEPI BUN @ ROTI

Bahan A.
- 500g tepung tinggi protein
- 30g susu tepung
- 50g gula
-1 paket mauripan
- 1 s/k pelembut roti
- 1 biji telur
- 1/2 s/k garam

Bahan B.
- 250 air (aku guna air suam)
- 80g majerin

CARA-CARANYA:

  1. Masukkan dan gaulkan semua bahan A.
  2. Masukkan Air dan gaul sehingga sebati.
  3. kemudian masukkan majerin dan gaul sekali lagi sehingga sebati (lebih kurang 10 minit)
  4. bahagikan adunan kepada doh-doh kecil.
  5. a. (sosej bun) gelek doh menjadi panjang dan lilitkan pada sosej. perapkan hingga naik sekali ganda. sapukan kuning telur dan bijan.
  6. b. (pizza bun) gelek doh menjadi bentuk bulat. letakkan sosej yang dipotong bulat dan sayur campuran. pperap sehingga naik sekali ganda.sapukan kuning telur.
  7. bakar didalam oven dengan suhu 200'c selama 20-25 minit @ sehingga kekuningan.
  8. keluarkan dan sapukan majerin untuk kelihatan dan menarik.

No comments:

Post a Comment